Speelkansen vanuit infrastructuur

Op deze pagina zoemen we in op het sausje over je infrastructuur. Het (tijdelijk) speels inrichten en inkleden van de binnen- en buitenruimte. Op de pagina 'infrastructuur' > hardware gaat het over het vinden van een lokaal, een speelterrein in je buurt, afspraken met andere gebruikers... 

Goe spelen is grenzen verleggen, experimenteren en de uitdaging opzoeken. Boomhutten bouwen, timmeren met echte hamers en nagels, vlottentocht op de beek, zelf koken op een houtvuur, balanceren op een boomstam boven het water, sprinkhanen vangen, putten graven…

Om goe te spelen heb je een speelinfrastructuur en uitdagende speelomgeving nodig waar dit mogelijk is én toegelaten wordt. Het binnen- en buitenterrein zijn een sterke basis om een plezant speelaanbod uit te bouwen én een bron van heel wat speelkansen!


Een paar doeken, toneelklemmen, een stuk beschilderd karton... meer heb je soms niet nodig om een andere sfeer te creëren.
Op het speelplein van Oostende pronkt deze caravan.

Indelen = speelhoeken creëeren

Je lokaal of terrein opdelen in kleine speelplekjes i.f.v. meer speelkansen

Speelhoeken zijn enorm dankbaar om de keuze en variatie op je speelplein (lees: speelkansen) te vergroten. Je kan een binnenruimte onderverdelen in kleine hoeken, maar je kan ook creatiever uit de hoek komen (heb je 'm). Zo kunnen 6 iglotentjes op het grasveld perfect 6 plezante speelhoeken zijn: bv. één met legoblokken, één met barbies, één met autootjes, verkleedkleren... Meer lezen over speelhoeken of op zoek naar systemen om je ruimte op te delen.  


Het kleuterdorp van Speelplein Wesp.

Speeltoestellen

Moet er een veiligheidsnet rond de trampoline? Hoe hoog mogen we bouwen op de bouwspeelplaats... Je hebt vragen rond de veiligheid van speeltoestellen of benieuwd met welke verplichtingen je rekening dient te houden?

Je kan terecht op de website van Speelom of de FOD Economie


Maak een risico-analyse!

Voor elk speelterrein is een risicoanalyse verplicht.
Speelpleinwerkingen doen er goed aan een risico-analyse te maken. De VDS ontwikkelde een risico-analyse instrument op maat.

Een gevaar is niet altijd een risico!
Een speelterrein zonder risico's heeft een lage speelwaarde. Door ermee in contact te komen leren kinderen om risico's te herkennen en in te schatten. Dat is waardevol in het dagelijkse leven. De wetgeving verbiedt geen risico's, maar vraagt om aanvaardbare risico's aan te bieden. Een schram, een buil... zijn geen probleem. Maar als het vaak op dezelfde plek gebeurt, is er wel een probleem. 

 


Creatieve binnenruimte

Containers troef!

In deze infofiche gaat de VDS dieper in op het gebruik van containers op het speelplein. We zetten je op weg met praktijkvoorbeelden (nl. de container als zandbak, als mobiel materiaalkot, als spelotheek, als extra opslag- en speelruimte...) We geven informatie over afmetingen, kostprijs, adressen en wettelijke richtlijnen binnen de ruimtelijke ordening.

Naast containers kom je op speelpleinen nog andere creatieve binnenruimten tegen in de vorm van een afgedankte caravan of pippowagen, partytenten, tipitenten... 


De mobiele wastafel van speelplein Weyneshof.

Foto-inspiratie

  • Op www.pinterest.com/speelidee vind je foto's van avontuurlijke speelruimte, speelpleingebouwen, speeltoestellen, gocartparcours, mobiele infrastructuur, zand- en waterspeelplaatsen, materiaallokalen...
  • GRAS staat voor GRoene Avontuurlijke Schoolspeelplaatsen. Om scholen te stimuleren hun speelplaats groener en avontuurlijker te maken, voorziet de Stad Gent een GRAS-subsidie voor grondwerken, uitbreken van verharding, opmaak van een ontwerp, aankoop van natuurlijke materialen... GRAS inspireert scholen met een eigen pinterestpagina: www.pinterest.com/GRASinGent

Hop Up, Wanneer buiten spelen geen optie is.

Meer en meer krijg je als speelplein echter te kampen met ruimtes die tijdelijk van aard zijn of gedeeld worden met anderen en daardoor speeluitdaging missen. Hoe laat je kinderen vrij, krachtig en intens spelen in dergelijke ruimtes? Met input van kinderen, VDS en andere spelers uit de sector jeugd, opvang, sport en cultuur vond Hop Up een antwoord. Hop Up is een innovatief speelconcept voor instanties en organisaties waar kinderen tussen 2,5 en 12 jaar spelen, leren en beleven. Met de Hop Up Playgrounds, een bundel van moduleerbare speel-elementen, laten ze hun creativiteit de vrije loop. 


De magie start al bij je inkom!

Goed begonnen is half gewonnen.
Met je inkom kan je direct duidelijk maken waar het om draait op je speelplein: spelen, natuurlijk! Gebruik veel vrolijke kleuren, fantastische figuren of kleed het helemaal in in je vakantiethema. Op de andere beterspelen-pagina rond 'zichtbaarheid en buurtgericht' zoemen we verder in op het belang van een speelse inkom. We schotelen je heel wat leuke voorbeelden van andere speelinitiatieven voor. 

>>> op speelplein de Driehoekjes in Brasschaat is de inkom meteen een speelse binnenkomer. Kinderen klimmen langs een hindernissenparcours het speelplein binnen. Voor de ouders is er een 'shortcut' naar de inschrijftafel.


LEESVOER OP MAAT VAN SPEELPLEINWERK

Tijdelijke of permanente decors

In deze VDS-brochure hebben we een heel hoofdstuk gewijd aan permanente en tijdelijke decors op je speelinitiatief.

  • Welke materialen heb je nodig?
  • Waar moet je rekening mee houden?
  • Wat als je geen technisch wonder bent?

Iedereen kan decors bouwen, maar het klopt dat je best met een aantal zaken rekening houdt. Met een beetje gezond verstand en de ‘checklist’ in deze brochure kom je al een heel eind!

Speelplein op stelten

Een VDS-brochure over speelhoeken en het
speels maken van je werking. In deze gemakkelijk verteerbare brochure krijg je veel praktische ideeën en concrete tips om zelf aan de slag te gaan. 


m² per kind

Regelmatig krijgen wij de vraag hoeveel ruimte er voorzien moet worden per kind op het speelplein. In deze infofiche een antwoord…

  • Wetgeving
  • Regels in andere sectoren
  • De mening van de VDS
  • Gelinkte VDS-producten

Download deze infofiche


Speelkansen verhogen

Het aantal speelkansen vanuit infrastructuur opkrikken? Dan kan het evaluatie-instrument je zeker helpen, individueel of samen met je speelpleinploeg.

Het evaluatie-instrument bestaat uit drie delen. In deel 1 analyseer je de speelkansen op jouw speelplein, ook vanuit terrein. Sta stil bij gemiste speelkansen en ga op zoek naar mogelijkheden om je speelkansen uit te breiden.


In deze speeldoos vind je praktische werkvormen om zelf speelimpulsen voor te bereiden, ook vanuit terrein. We dagen je uit om creatief na te denken, kleine leuke ideeën te verzinnen en geven tips hoe je impulsen leuker kan maken. 

Voorbeelden

Een speelse plattegrond doet spelen. Net zoals in een pretpark nodigt een plattegrond die ophangt vaak al uit tot fantasie, inleving... 


Meer concrete voorbeelden vind je op de beterspelen-pagina 'visualisatie'.


Speelaanbod op openbaar terrein

Heel wat speelpleinen spelen (noodgedwongen) op een openbaar terrein. Geen eigen stek, onaangepaste infrastructuur, tussenoplossing of een positieve keuze. Deze infofiche helpt je op weg.

  • Afsluiten van het terrein
  • Niet afgesloten terrein
  • Speelaanbod op open terrein
  • Weglopen

Download deze infofiche

Vorming ter plaatse

  • Maximale speelkansen halen uit je terrein? We evalueren samen met de ploeg de bestaande infrastructuur en gaan aan de slag om extra speelkansen vanuit speelinfrastructuur te halen.

Meer lezen ...

Advies ter plaatse

  • Nieuwe locatie voor je speelpleinwerking?
  • Je organiseert speelpleinwerking op een school en je wil de speelplaats en de klassen laten verdwijnen?

Meer lezen ...

Inspiratietoeren

Speelpleinverantwoordelijken nemen af en toe tijd om over het muurtje te kijken. Bezoek samen met je stuurgroep, schepen, geïnteresseerde animatoren... andere speelpleinen en steel met je ogen en oren. Tijdens een inspiratiebezoek zie je een aantal speelpleinen in de praktijk aan het werk. De VDS speelt taxi of bezorgt je de gepaste speelpleinadressen op maat.